Welke lijm heb ik nodig?
Welke lijm je nodig hebt, hangt af van het soort behang dat je hebt uitgekozen. Op moment dat je het materiaal hebt uitgekozen, krijg je automatisch te zien welke lijm wij adviseren. Zo heb je altijd de juiste lijm. Bij behangcirkels heb je geen lijm nodig. Dat materiaal, Gekkotex genoemd, plakt uit zichzelf. Heb je al behang besteld en ben je vergeten lijm te bestellen? Hieronder vind je een lijstje welke lijm je nodig hebt bij welk materiaal:
- Vliesbehang en vinyl behang (rollen): Perfax Roll on voor vliesbehang.
- Naadloos behang (Airtex en WalltexPro): onze kant-en-klare behanglijm medium of high, afhankelijk van de ondergrond. Voor niet absorberende en moeilijk te verwerken ondergronden adviseren wij behanglijm high. Bij een sterk zuigende ondergrond is ons advies om deze voor te behandelen met een behangprimer, die je ook bij ons kunt kopen. Daarna kun je het behang plakken met behanglijm medium.
Op de pagina Dit is ToF kun je meer lezen over de verschillende materialen die wij verkopen. Op de pagina Accessoires vind je onze soorten behanglijm en andere handige spullen voor behang plakken.
Op welke ondergrond kan ik behangen?
Je kunt allerlei ondergronden behangen, zolang deze droog, schoon, glad en absorberend zijn. Is je muur niet glad, smeer oneffenheden dicht met een vulmiddel. Bij gipsplaten adviseren we de naden dicht te smeren met een vulmiddel. Bij onze naadloze behangsoorten hangt het van de ondergrond af welke lijm je nodig hebt. Is je ondergrond niet-absorberend en moeilijk te verwerken, dan kun je behanglijm high gebruiken. Is je ondergrond sterk zuigend, dan kun je de muur voorbehandelen met een behangprimer, waarna je het behang met behanglijm medium kunt plakken. Deze lijm en primer kun je bij ons kopen.
Mijn muren zijn niet recht. Hoeveel behang moet ik dan bestellen?
Als je muur iets schuin loopt, is dat geen probleem. Wij berekenen rondom al 5 centimeter extra. In andere gevallen zal je altijd de maximale maten van je muur moeten doorgeven. Dit geldt bijvoorbeeld als je een muur naast een trap wilt behangen. Of als je een muur hebt die deels schuin loopt, omdat je onder een schuin dak zit. Pas tijdens het behangen, snijd je de overtollige delen weg. Ditzelfde geldt voor muren waar een raam en/of inzit. Houd er rekening mee dat niet elke foto of illustratie geschikt is voor dit soort muren, omdat een deel wegvalt.
Mijn muur is niet glad. Kan ik deze toch behangen?
Voor een strak resultaat is het belangrijk dat je muur zo vlak mogelijk is. Smeer daarom oneffenheden dicht met een vulmiddel. Bestaat je muur uit gipsplaten, dan kun je de naden het beste dichtmaken maken een gipsplaatvuller.
Wat is stotend plakken?
Als je gaat behangen met behangrollen kun je op twee manieren plakken. Je kunt de banen iets over elkaar heen plakken of de banen tegen elkaar plakken. Dat laatste heet stotend plakken. Bij de behangrollen die wij verkopen, moet je stotend plakken. Zo loopt het gekozen patroon of de gekozen afbeelding mooi door. Let er op wel op dat je de juiste volgorde aanhoudt. Op de banen staan aan de achterkant nummers, zodat je weet in welke volgorde je ze moet plakken.
Moet ik de muur insmeren met lijm of het behang insmeren?
Bij al onze materialen dien je de muur in te smeren. Meer weten? Lees onze tips over behangen. Deze staan verderop op deze pagina.
Hoe moet ik behangen?
Hieronder vind je een aantal tips over hoe je het beste kunt behangen. Sommige tips gelden alleen voor bepaalde soorten behang. Zo verkopen wij naadloos behang, behang op rollen en behangcirkels. Onze behangcirkels kleven uit zichzelf. Zit die niet op de juiste plek of wil je die na verloop van tijd op een andere plaats ophangen? Dan kun je die er gewoon vanaf halen en ergens anders weer opplakken.
Algemene tips:
- Wil je een muur van pleisterwerk behangen? Controleer eerst je muur op slechte plekken. Dit doe je door de muur te bekloppen. Hoor je een doffe klank, dan zit het pleisterwerk waarschijnlijk plaatselijk los. Verwijder daar het pleisterwerk en repareer de muur met vulmiddel.
- Werk eventuele andere oneffenheden weg. Let op! Bij een gipsplatenwand met naden adviseren we om de naden grof dicht te maken met gipsplaatvuller.
- Zorg dat de ondergrond schoon, droog, stofvrij en vetvrij is.
- Bij sterk zuigende ondergronden adviseren wij om de muur voor te lijmen of deze te behandelen met een primer. Die primer kun je bij ons ook kopen. Op de verpakking van je behanglijm staan ook instructies. Lees die altijd voordat je aan het werk gaat.
- Gebruik altijd een scherp mesje om behang te snijden. Een bot mesje kan scheuren veroorzaken. Bij ons kun je een stanleymes of behangsnijder kopen.
- Behang mag niet te snel drogen, want dan kan het gaan krimpen of scheuren. Houd daarom tijdens het behangen de deuren en ramen dicht en zet de verwarming op een gematigde temperatuur.
- Heb je last van overtollig lijm of heb je lijm gemorst? Verwijder dit al deppend direct met een schone, licht vochtige spons of met schoon water en een pluisvrije doek. Niet wrijven!
Tips voor naadloos behang:
- Smeer de muur in met lijm. Wij verkopen een behangset waar onder andere een lijmroller inzit. Je kunt ook een kwast gebruiken.
- Rol het behang op met de foto naar binnen.
- Zet de rol rechtop tegen de met lijm ingesmeerde muur en rol deze uit. Het kan handig zijn om hier hulp bij te vragen, omdat grote formaten lastig alleen te plakken zijn.
- Wij leveren al ons behang met een marge rondom van 5 centimeter. Dat is omdat muren, plafonds en vloeren niet altijd helemaal recht zijn. Als het behang op de muur zit, kun je het behang langs de vloer, plint en zijkanten van de muur precies afsnijden met een liniaal. Zorg er dus voor dat je de juiste afmetingen doorgeeft bij het bestellen, want anders past het niet.
- Strijk daarna het behang strak met een rakel. Heb je geen rakel? Wij verkopen een rakel met vilt.
Tips voor behangrollen:
- Trek een loodlijn van boven naar beneden op de muur om er voor te zorgen dat je het behang recht plakt. Gebruik hiervoor een waterpas of schietlood.
- Smeer de muur in met lijm. Wij verkopen een behangset waar onder andere een lijmroller inzit. Je kunt ook een kwast gebruiken.
- Ons behang wordt altijd voorgesneden in banen in de hoogte van de muur die jij hebt ingevuld. Achterop de banen staan nummers, zodat je weet welke volgorde je moet aanhouden.
- Je moet iets hoger beginnen met plakken, zodat je op het behang op het laatst precies langs de vloer/plint en het plafond kunt afsnijden met een liniaal. Dit geldt ook voor de beide zijkanten van de muur. In veel ruimtes zijn muren, plafonds en vloeren namelijk niet helemaal recht. Wij hanteren daarom een marge van 5 centimeter rondom. Deze marge wordt automatisch berekend op moment dat je de afmeting van je muur invult. Vandaar dat het belangrijk is dat je de juiste afmetingen doorgeeft.
- Plak het behang stotend. Dit houdt in dat je de behangstroken precies tegen elkaar aan moet plakken en niet over elkaar. Door stotend te plakken loopt het patroon mooi door van de ene strook in de andere. Zorg er wel voor dat je de juiste volgorde aanhoudt.
- Druk het behang aan en strijk het glad met een behangspatel, borstel, stofdoek of rakel. Ook hebben we een behangset waarin onder andere een rakel zit en verkopen we behangsnijders en stanleymessen om het behang mee te snijden.
Hoe verwijder ik behang?
Heb je behang bij ons gekocht? Dan hangt het van het materiaal af hoe je het behang kunt verwijderen:
- Onze behangcirkels kun je altijd gemakkelijk verwijderen. Dat komt omdat deze gemaakt zijn van Gekkotex. Dit materiaal plakt uit zichzelf aan de muur. Je kunt onze behangcirkels daardoor na verwijderen ook op een andere plek plakken.
- Als je ons vliesbehang en vinyl behang met de juiste lijm hebt geplakt, kun je deze droog verwijderen en is deze volledig afstripbaar. Je maakt een hoekje los en daarna kun je elke baan er in een keer afhalen zonder dat het scheurt. Haal het behang er wel voorzichtig af. Heb je bijvoorbeeld stucwerk onder het behang zitten dat niet goed is aangebracht, dan kunnen er stukjes meekomen.
- Ons naadloos behang kun je ook in een geheel verwijderen. Maak net als bij vliesbehang en vinyl behang een hoekje los. Daarna kun je het er in een keer afhalen. Ook bij dit type behang adviseren we om het er voorzichtig af te halen om de ondergrond niet te beschadigen.
Heb je ergens anders behang gekocht? Hier wat algemene tips over hoe je behang kunt verwijderen:
- Probeer eerst of het lukt om het behang er droog af te halen. Lukt dat niet, dan kun je het met water proberen. De meeste soorten behanglijm zijn op waterbasis. Door het behang nat te maken, lost de lijm op en kun je het behang gemakkelijker verwijderen.
- Als je met water aan de slag gaat, is het verstandig om de elektriciteit af te sluiten van de stopcontacten op de muur waar je het behang af gaat halen en de vloer af te dekken.
- Je kunt de muur natmaken met een plantenspuit gevuld met warm water, een spons of een behangstomer. Laat het water goed intrekken. Zitten er gipsplaten onder het behang, dan raden we een behangstomer af. Gipsplaten nemen namelijk veel vocht op.
- Met een plamuurmes kun je behang vervolgens verwijderen. Houd het mes zo plat mogelijk tegen de muur om beschadigingen te voorkomen.
- Glasvezelbehang is meestal lastiger te verwijderen, vanwege de structuur van het materiaal en omdat het waterafstotend is. Bovendien is het vaak geverfd. Als er een dikke laag verf opzit, kan het water er niet goed in door dringen. Je kunt dan beter eerst inkepingen maken in het behang met een mes of behangperforator. Laat het water daarna goed intrekken voordat je het eraf gaat halen.
- Je hebt ook speciale afweekmiddelen. Net als water breng je dat op het oude behang aan, zodat de lijmlaag oplost.
- Bij vinyl behang kan het zijn dat er nog een papieren onderlaag onder zit. Dit hangt af van het soort vinyl behang. Na het verwijderen van de vinyl laag kun je papieren onderlaag op dezelfde manier verwijderen.
- Zijn er na het verwijderen van het behang restjes achtergebleven? Maak de muur nat en veeg met een spons de resten weg. Als er dan nog deeltjes zijn achtergebleven, kun je die verwijderen met een stukje schuurpapier. Zorg wel dat de muur dan goed droog is.
- Na het verwijderen van oud behang kunnen er oneffenheden zijn ontstaan. Werk deze weg voordat je er nieuw behang op gaat plakken.
Staat je vraag niet op onze website? Neem contact met ons op via info@tofbehangaanjemuur.nl of 0546 – 706 177.